Spelbegeleiding

Leuk en leerzaam

Alle kinderen spelen, maar soms gaat spel niet vanzelf. Als het zelf of met anderen niet fijn verloopt, kan dat problemen geven. Hier kan spelbegeleiding helpen. Samen gaan we onderzoeken en uitproberen en leer je je sterke kanten kennen.

Spelbegeleiding is een methodische opgezette vorm van hulp aan kinderen waar de spelontwikkeling stagneert of anders verloopt. Bijvoorbeeld wanneer kinderen moeite hebben met spelen, samenspelen, weinig tot geen fantasie hebben, geen variatie laten zien in het spelgedrag, altijd met hetzelfde spelen of niet weten hoe ze moeten spelen en waarmee.

Door af te stemmen op diens eigen niveau in een individuele spelsituatie kan een kind  stappen zetten. Het krijgt kans om beter te leren spelen waardoor de ontwikkeling wordt gestimuleerd. Hierdoor is het mogelijk dat het kind zichzelf kan vermaken en/of daar waar mogelijk beter contact gaat maken met andere kinderen. Daarnaast krijgt het kind de mogelijkheid zijn gevoelens spelenderwijs te uiten en te experimenteren met gedrag.

Spel kan als middel niet alleen methodisch maar ook therapeutisch worden ingezet. Je biedt het kind de mogelijkheid om nieuwe ervaringen op te doen, waardoor het kind emotioneel en cognitief nieuwe inzichten kan verwerven. De therapeut volgt het kind in zijn spel, brengt onder woorden wat er gebeurt in het spel en/of speelt mee. Zo leert de therapeut de speeltaal van het kind begrijpen en kan je ondersteuning geven bij het uiten en verwerken van problemen.

Waarvoor?

Speltraining is voor iedereen. Kinderen, jongeren of het hele gezin. Ook oudere kinderen en jongeren hebben hier baat bij; in spel stem je af op de leeftijd. Het kan bijvoorbeeld helpend zijn bij angst, somberheid, verlegenheid, problemen met zelfvertrouwen, identiteit, (verlies) verwerking, spanningen … & meer

Traject

Na aanmelding, nodigt Kind & meer je uit voor een startgesprek. In dit gesprek wordt gekeken wat je graag anders zou willen. Combinaties van verschillende therapievormen zijn mogelijk. Ook kun je een voorkeur aangeven wat betreft locatie. Kijk hier wat er nodig is voor vergoeding. Neem voor meer informatie gerust contact op!

Agenda

Afhankelijk van je voorkeuren en de mogelijkheden van de therapeut, plannen we samen een dag, tijd en locatie voor een afspraak. Thuis of op school afspreken is ook mogelijk. Weten wanneer er groepstrainingen of bijeenkomsten starten? Check onze agenda!