Symbool, spel & performance.
Soms is het lastig je problemen in woorden uit te drukken. Of je zou het juist liever uit willen schreeuwen, maar je bent nooit in de situatie dat dit mag. Dramatherapie is een speelse plek waarin je helemaal jezelf mag zijn (non-verbaal én/of verbaal) of juist even iemand anders kan zijn, in je eigen kracht kan staan en kan experimenteren met nieuw gedrag.
Net als volwassenen hebben kinderen en jongeren bij hun ontwikkeling (sociaal, psychologisch, fysiologisch en/of motorisch) soms een zetje of extra steun nodig om met zichzelf om te gaan, met anderen, met leren op school of met gebeurtenissen die sterk ingrijpen op hun leven. Door het speelse element biedt dramatherapie de mogelijkheid om confronterend én tegelijkertijd ook indirect en spiegelend te werken.
Het Griekse woord ‘drama’ betekent handelen en daar gaat het om binnen dramatherapie. Bij dit handelen kan je onder andere denken aan het ‘doen alsof’ binnen rollenspel, mime, improvisaties, poppenspel, verhalen schrijven en uitspelen, werken met teksten of het maken van een film gebaseerd op je eigen verhaal of leerdoelen. Binnen dramatherapie is er de plek waar alles mag en je vrij kan zijn van beknellingen, verwarringen of remmingen. Het gaat er dan ook niet om dat je de sterren van de hemel speelt, maar dat je op een speelse en vrije manier aan jouw eigen doelen werkt.
Waarvoor
Dramatherapie kan helpend zijn als je je gevoelswereld wil leren kennen en deze passend wil uiten. Ook kan het veranderen van negatieve gedachten of leren hoe je je op verschillende manieren kunt uiten, zijn doelen waaraan gewerkt kan worden. De therapie biedt ruimte om te oefenen met gedrag en leer je hoe je jezelf en de ander beter kunt begrijpen.
Voor wie?
Type behandeling
Traject
Aanmelden
Je kunt je digitaal aanmelden op onze site. Na aanmelding matchen we de hulpvraag met de ervaring en het specialisme van de behandelaren uit ons team.
Start en behandeling
We plannen zo snel mogelijk een startgesprek met de behandelaar. In dit gesprek spreken we samen af wat de doelen van de behandeling zijn en wat we gaan doen om die te bereiken. Dit vatten we samen in het behandelplan.
Evalueren
Gedurende het traject zullen we regelmatig met elkaar evalueren hoe het gaat, of de doelen al dan niet behaald zijn en wat er nog moet gebeuren.