Cogmedtraining

Leren door oefenen

De Cogmed werkgeheugentraining is een methode om het werkgeheugen en concentratie te verbeteren. Als het werkgeheugen onvoldoende functioneert is het moeilijk om te focussen, vooruit te denken, instructies te onthouden, activiteiten te starten en deze te stoppen.

Bovendien leidt het vaak tot problemen met begrijpend lezen en rekenen. Met je werkgeheugen sla je informatie op en bewerk je die, zoals bij het oplossen van problemen. De Cogmed Werkgeheugen Training is in een aantal onderzoeken bewezen effectief bij AD(H)D, maar ook bij herstel na hersenbloeding/chemokuur en na een depressie, en helpt bij een belangrijk aantal factoren (zie kader hieronder: ‘waarvoor?’).

De Cogmed- training is er voor kinderen vanaf 3 jaar, jongeren en volwassenen.

  • 3-7 jaar: Cogmed JM (15 -20 min/dag).
  • 7-18 jaar: Cogmed RM trainingsprogramma (20/35/60 min/dag).
  • 18 +: Cogmed QM (30-40 min/dag).

Je werkt thuis 6-10 weken op je computer aan het trainingsprogramma, de duur is afhankelijk van hoe vaak per week je traint en hoe lang je dat doet. Je traint minimaal 3 en maximaal 5 keer per week. Dat is soms best pittig, want ook als je hoofd er even niet naar staat is van belang dat je het doet. Gelukkig laat het programma zien dat je steeds vooruit gaat: trainen heeft zin! Het past zich aan aan wat je kan, dus het wordt steeds moeilijker. Steun en aanmoediging van ouders (zeker bij jongere kinderen) helpt! Je orthopedagoog coacht je wekelijks per mail of telefoon. Er vindt een evaluatie plaats een maand na de laatste training. Eventueel kan er ook een follow-up contact worden ingezet.

Waarvoor?

De Cogmed werkgeheugentraining kan bijvoorbeeld helpend zijn om te leren onthouden wat je moet doen, helpt je concentreren als je niet zo gemotiveerd bent en leert je goed te starten met een taak. Ook helpt het bij het plannen en organiseren. Tot slot helpt het om minder afgeleid te zijn en te dagdromen en gesprekken beter te kunnen volgen.

Traject

Na aanmelding, nodigt Kind & meer je uit voor een startgesprek. In dit gesprek wordt gekeken wat je graag anders zou willen. Combinaties met verschillende therapievormen zijn mogelijk. Kijk hier wat er nodig is voor vergoeding. Neem voor meer informatie gerust contact op!

Agenda

Bekijk onze agenda om te zien op welke data’s de groepstraining gepland staat. Voor  een individueel traject is de dag, tijd en locatie afhankelijk van je voorkeuren en de mogelijkheden van de therapeut. Daarbij kijken we samen naar welk aanbod het meest passend is.