De behandeling
Bij Kind & meer werken we systeemgericht. Dat betekent dat we niet alleen naar het kind kijken, maar ook altijd naar interacties binnen het gezin en de omgeving. Samen met het kind of de jongere en ouders maken we een plan. De behandeling kan bestaan uit verschillende onderdelen. De precieze aanpak stemmen we af op de vraag, de situatie en de visie van het gezin. Gedurende de behandeling evalueren we steeds met elkaar en passen het plan waar nodig aan op de vraag, situatie en visie van het gezin.
Bij het opstellen en evalueren van het plan is altijd een orthopedagoog, psycholoog of systeemtherapeut betrokken. We kijken daarbij steeds wat het kind of de jongeren en het gezin zelf kunnen, wie uit de omgeving daarbij kan ondersteunen en wat de behandeling bij Kind & meer daaraan toevoegt. De behandeling kan op verschillende manieren worden ingevuld: met het accent op praten of op ervaren. Dit kan alleen, met gezinsleden samen of in een (klein) groepje met anderen. In zo’n groepje combineren we hulpvragen, zodat kinderen, jongeren en/of ouders onderling met elkaar kunnen oefenen en ervaringen uitwisselen. Wat we inzetten hangt af van wat bij je past en waarvan we samen denken dat het kan helpen.
Accent op praten
Afspraken met orthopedagoog of psycholoog
In deze afspraken ligt het accent op praten en worden verschillende manieren van werken ingezet, afgestemd op de vraag, de situatie en de visie van het gezin. Deze afspraken zijn met het kind, ouders of het hele gezin. Er wordt gewerkt met interventies vanuit de systeemtherapie, oplossingsgerichte therapie, cognitieve gedragstherapie (CGT) en acceptance and commitment therapy (ACT). Een deel van de interventies is specifiek gericht op het bevorderen van verbinding tussen ouder en kind.
Daarnaast kan oefenen en ervaringen delen met gezinsleden of leeftijdsgenoten helpen om wat je leert ook toe te passen in je dagelijks leven. Om deze reden combineren we soms behandelingen als een ander kind/jongere/gezin dezelfde vraag heeft als jij. Denk bijvoorbeeld aan leren omgaan met autisme, geweldloos verzet of Parent’s Skills.
Accent op doen en ervaren
Afspraken met een ervaringsgericht therapeut
Ervaringsgerichte therapie (oftewel vaktherapie) kan bij Kind & meer bestaan uit psychomotorische therapie (PMT), beeldende therapie of dramatherapie. Niet praten, maar juist doen en ervaren staat bij ervaringsgerichte therapie centraal. Die ervaringen brengen nieuwe vaardigheden en inzichten die je in het dagelijkse leven kunt toepassen.
Oefenen en ervaringen delen met anderen kan daarbij helpen. Om deze reden zetten we ervaringsgerichte therapie individueel in, maar ook met gezinsleden of in een klein groepje met andere kinderen/jongeren met vergelijkbare hulpvragen. Binnen zo’n gecombineerde behandeling of oefengroep kan je werken aan thema’s als zelfvertrouwen, samenwerken, emotieregulatie en grenzen aanvoelen en aangeven. Ervaringsgerichte therapie met gezinsleden kan ook worden ingezet voor het bevorderen van verbinding tussen ouder en kind.
Accent op patronen en toepassen in het dagelijks leven
Afspraken met een ambulant behandelaar
Onze ambulante behandelaren of systeemtherapeutisch werkers komen thuis of (bijvoorbeeld) op school om te oefenen met de doelen waar we in de behandeling aan werken. Op deze manier wordt het makkelijker om patronen te herkennen in en inzichten en ervaringen te vertalen naar je dagelijks leven. Ambulante behandeling kan bij verschillende hulpvragen worden ingezet en wordt altijd gecombineerd met een andere vorm van behandeling.
Onderzoek
Bij aanvang van de behandeling bij Kind & meer brengen we altijd samen in kaart wat er meespeelt en wat er nodig is. Dit verwerken we in het behandelplan. Vaak is op basis daarvan al voor een groot deel duidelijk wat er meespeelt en wat er nodig is. In dat geval besteden we liever tijd aan behandeling dan aan aanvullend onderzoek.
Onderzoek doen we alleen als het nodig is, dat wil zeggen: als het helpt om verder te komen in de behandeling. Voor onderzoek kan bijvoorbeeld gekozen worden als je al veel hebt geprobeerd, misschien eerder hulp hebt gehad, en toch niet voldoende vooruitgang ziet.
Met onderzoek proberen we zicht te krijgen op wat een kind/jongere en het gezin nodig hebben om dat wat je wilt veranderen te bereiken. We doen dit door op gestructureerde wijze in kaart te brengen wat er speelt (overzicht), welke helpende en belemmerende factoren meespelen (inzicht) en welke aanpassingen wenselijk en haalbaar zijn (uitzicht). Onderzoek kan helpen bij het vergroten van begrip, acceptatie, en passende verwachtingen.
We stellen ons terughoudend op in het stellen van een DSM-5 classificatie. Dit kan een onderdeel zijn van onderzoek, maar is bij Kind & meer niet nodig voor toegang tot hulp.
De rol van de psychiater of verpleegkundig specialist
Het is mogelijk dat bij een behandeling of onderzoek een kind- en jeugdpsychiater of verpleegkundig specialist betrokken wordt. Dit kan het geval zijn bij vragen rondom psychiatrische of somatische klachten, bij het verbeteren van gewoontes rondom slapen, eten of beweging en bij de eventuele inzet van medicatie.
Consultatie en advies
Een consultatie kan helpen als nog niet zo duidelijk is wat er nodig is in een bepaalde situatie. Of als trajecten niet voldoende lijken op te leveren of vast zijn gelopen. Een professional van buitenaf denkt mee met de situatie en kan advies geven over wat helpend kan zijn. Zowel ouders als collega’s van buiten de praktijk kunnen een consultatie aanvragen.